Skip to content

Защо никой не се интересува от титлата ти

Точно така… прочетохте правилно. Никой не се интересува от титлата ти като дизайнер. Дизайнерските титли не са много, но не са и малко, и въпреки това абсолютно никой не се интересува от това каква титла имаш.

Преди да ме разкъсате обаче заради ултимативното ми заглавие, нека да ви обясня за какво точно говоря и защо през последните месеци стигнах до този извод. В следващите редове, ще се опитам да го обясня максимално ясно.

Само до преди няколко месеца, мислех че това да постигнеш дадена цел като това да се издигнеш в йерархията, е нещото което ме стимулира да работя толкова добре. И до тогава се получаваше, защото начина по който работя над самоусъвършенстването си, е като си поставям цели и се опитвам всеки път да ги подобрявам. Някои ще кажат, че този модел вечно да се състезавам с някой, по-скоро е неправилен, но при мен това работи и мисля, че за сега се справям добре.
И така постигнах целта си – станах Арт Директор. Което звучи доста респектиращо, признавам, но по-късно установих че не е това, което съм искал.

мее

Титлата не служи за оценка на работата и уменията ти.

 

В рекламните агенции, има йерархия. Почти като във всяка друга фирма – имаш от нисък левъл персонал, до висок левъл персонал и всеки от тях има различни функции и отговорности. В рекламните агенции и дизайн студия, йерархията най-често е:
Стажант -> Младши дизайнер -> Графичен дизайнер -> Старши дизайнер -> Арт Директор -> Криейтив (творчески) директор.
С малки различия това е структурата, която всяка агенция има. И тя работи перфектно, просто защото по този начин се контролира потока на работа и неговото качество.
Различните задачи се разпределят според въжмоностите и ранга на хората, както и спрямо тяхната сложност. Няма да се впускам в детайли за всяка от титлите, какви задължения има, защото статията ще стане излишно дълга, а тук сме за друго все пак.

Извън агенциите обаче титлата ти няма значение. Реалноста е съвсем друга и клиентите искат просто да получат завършен продукт за парите, които дават и което е по важното в случая – да бъде качествен. Не винаги обаче, това че имаш дадена титла ти гарантира, че вършиш работата за която клиента те е наел. Титлата не служи за оценка на работата и уменията ти. Тя е начин да продадеш продукт или услуга и служи за респектиращ инструмент в ръцете на продавачите.

Какво значи обаче титлата за теб самия?

Това всъщност е въпросът, който е редно човек да си зададе. Да, винаги можеш да размяташ визитки на ляво и на дясно с длъжността ти… но какво от това? Да, винаги можеш в офиса кажеш: “аз съм арт директор, ще слушаш какво казвам” … но какво от това? Всичко това не те прави по-добър дизайнер или по респектиращ. За наше щастие, ние дизайнерите имаме много прост и елементарен начин да покажем колко сме добри, а именно чрез работата която вършим.

Отговорностите се увеличават!

Имайте предвид, че колкото повече се изкачвате в йерархията, толкова повече се увеличават и вашите отговорности. Когато си Арт Директор (в някоя друга тема ще пиша какво е да си арт директор), имаш много повече отговорности и задължения, от колкото когато си само дизайнер. Тогава мислиш за един куп неща и ако трябва да съм честен губиш това, което най-много аз ценя в работата си – забавлението от това да реализираш проекта до последния пиксел.

По висока титла – повече пари

Ако това е единственият ти стимул – давай. Неоспорим факт е, че когато те повишат получаваш повече облаги, една от които е и разбира се по висока заплата. Ако това е от съществено значение за теб, то може би титлата има значение за теб.

Аз винаги съм вярвал, а напоследък установих, че наистина е вярно, че ако искаш да направиш нещо добре, то няма значение каква титла носи визитката ти. Това, което остава е работата ти и най-вече удоволствието да видиш това, за което си положил толкова труд вече реализирано и в целият му блясък.

Какъв е обаче твоят стимул за работа?

Share Button

4 Comments

  1. Йоана Йоана

    Наистина, задобрял си… по-малко грешки, по-сложни термини… бреееййй =)
    иначе какъв е моят стимул – екипът 😉

  2. Stefan Kovachev (Zipo) Stefan Kovachev (Zipo)

    whaha cool statiq. “Stefan haresva tova”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *