Skip to content

Предизвикателствата на младите дизайнери

It’s through mistakes that you actually can grow. You have to get bad in order to get good. Paula Scher

Това няма да е поучителна статия… от тези които ти казват, ти грешиш, защото грешиш. Не това е идеята. Идеята да си поговорим за нещо през което всеки един млад дизайнер минава. За стъпала, които всеки един от нас е изминал или тепърва ще измине.

Някога аз минах през същите проблеми и предизвикателства, през които сега минавате и вие. И ако очаквате, че ще минете между капките – не сте познали.

Проблеми ще има! Много!

Преди всичко – свикни с идеята, и това е първото което трябва да научиш, че проблеми ще имаш и то много. Пътят ти няма да е лесен. Ще учиш бързо, ще учиш бавно, ще срещаш проблеми и често ще изпадаш в състояние, в което ще се питаш – “абе аз май си сбърках професията”. Ще се питаш, защо не се получава нищо, защо идеите ти не струват и силно ще се съмняваш във възможностите си. Учи софтуер, но не прекалявай. Той е просто инструмент. Да изучиш всичкият възможен софтуер за дизайн, няма да те направи по добър дизайнер.

Това значи, че си готов да направиш следващата крачка. Готов си,  да минеш нивото което си стигнал и да научиш нещо ново, което да те направи по-добър от преди.

Грешка -> Проба -> Грешка

Ако не си готов да грешиш, определено не си за това. Дизайнът не е математика. Не е точна научка и много често правилата, които следваш ще трябва да бъдат нарушени, за да докажеш, че можеш да мислиш извън ограничението на уменията, ресурсите и света, който те заобикаля.

Грешката е това, което те прави по добър. Не очаквай, че няма да грешиш или че винаги решнията, които взимаш ще бъдат харесвани. Докато вярваш в тях и се учиш от грешките си, всичко ще бъде гладко. В работата ни, много често се налага да грешим, за да видим по ясно кое е правилното решение. То не винаги е ясно като бял лист, за това не се притеснявай, че някой ще те набеди за некадърен дизайнер, ако направиш нещо, което не изглежда достатъчно добре.

Имай предвид, че всички в началото сме правили “кофти дизайн”. Години след първите ти стъпки, ще разглеждаш първите си проекти и с насмешка ще казваш: “по дяволите толкова ли съм бил зле”. Да бил си зле. Учил си се. Всеки е минал през това и има проекти от които го е срам. За да ти дам по добър пример, замисли се че всички сме били 5 годишни и сме се овалвали в кал и мърсотия, всички сме правили пакости от които родителите ни се срамуват. Но сме били само на 5 годинки.

Критиката е полезна

Много често ще получаваш критика. Дали от учителят ти в университета или от Арт Директор по проекта, или даже от самият клиент – ще получаваш критика! Много често няма да знаеш какво да правиш с нея… или как да я възприемеш. Много от клиентите или колегите, не знаят как да поднесат критиката, така че тя да не звучи като обида към труда ти. Това, което ще се случи в голям процент от случаите е, че ще чуваш хейт вместо критика. Или поне така ще звучи в главата ти. Но повярвай ми – НЕ е!

Критиката е ключов момент в съзряването на всеки дизайнер и тя е цедката, която отсява добрите дизайнери от лошите дизайнери. Научи се да задаваш правилните въпроси, за да извличаш нужната информация, която да използваш, за да подобриш работата си.

Не можеш да угодиш на всички

Вече си голям. Имаш основата. Ако си изиграл добре картите до момента, ще понасяш повечето удари. Това, което сега обаче трябва да научиш е как да се фокусираш само върху това, което има значение и да отсяваш страничните паразитни звуци, тези които те разсейват от тези, които са важни за теб и проекта.

Много хора ще ти задават въпроси, но не а всички трябва да отговаряш. Научи се да избираш кои битки да водиш и от кои да се откажеш. Имаш цел, следвай я.

Обяснявай простичко

Всички дизайнери вярваме, че дизайнът говори сам за себе си. Е, това е една от добре измислените лъжи за дизайнери. Много често ще получаваш въпроси от рода – тази линия защо е тук, това защо е зелено не жълто, този шрифт не може ли да е по голям или класическото “Make my logo bigger”… Това са въпроси, с които ще трябва да се научиш да живееш и трябва да си готов във всеки един момент без срах да защитиш дизайна си.

Истината е, че клиентите обичат да питат. Но не защото ще научат нещо ново, а защото изпитват нуждата да се уверят, че решението което си взел е правилно. Че тази линия трябва да е под 45 градуса, а не хоризонтална. Ако можеш да го обясниш логично, така че да те разберат – значи всичко е наред.

Опознай тенденциите

Дизайнът се изменя постоянно, едно идва за да си отиде друго. Гледай и се учи от хората, които имат повече опит, защото не е нужно да откриваш топлата вода всеки път. Изучавай какво е модерно и как то може да повлияе на работата ти.

НО! Не следвай сляпо тенденциите. Ако едно нещо е модерно, то не значи че непремнно е полезно. Добрият дизайнер се познава по това, че следва тенденциите, но ги адаптира за своите нужди.

Забави темпото

Дишай. Издишай…
Не е нужно да издизайниш всичко на един дъх. Дай си време. Не бързай. Имаш цялото време на света, така че седни и си свърши работата както трябва.

Много често се случва младите дизайнери от рано да се откажат въпреки, че са стигнали едно доста добро ниво. Това се случва, когато започнеш да поемаш повече работа от колкото можеш да понесеш. За всичко си има време и място.
Това, което трябва да знаеш е че няма срам в това да откажеш проект. Ако не си сигурен в проекта, че е по силите ти или просто нямаш физическата възможност да го свършиш – по добре го откажи. Това не значи непременно, че си некадърен дизайнер, напротив – това говори за съзрял професионализъм, защото вече контролираш работния си процес.

Работи с други хора

Поради една или друга причина, всички се боят да работят за други хора, във малки или големи фирми. Всъщност, не е толкова лошо. Даже никак. Освен финансовата стабилност, която получаваш, имаш възможността да научиш много и то в малко по екстремни условия. Нещата вече са реални и няма място за бягане. Имаш задължения и отговорности. Ако мога да го сравня като усещане – като в казармата е.

Това да работиш във фирма за други хора (не за себе си), въпреки че звучи като робски труд, всъщност е доста важен процес, който служи да затвърди уменията ти и да ги надгради. Чак когато изкараш поне 2-3 години в някоя фирма, можеш да мислиш за freelance живот, който повярвай ми не е лесен…

мее

Всичко това, го казвам от личен опит. Мога да призная и с гордост да заявя, че аз се учих по възможно най-трудният начин – сам. Тези неща, никой не ми ги каза, никой не ме подготви за тях… И се сблъсках с тях, като танк в ядрен бункер. Имаше си своите лоши моменти, но сега като се замисля… добре че бяха те. Научиха ме на много и съм радостен, че се получи така. За жалост няма да ги научиш от университета или от някоя книга… това е опит, който трябва да придобиеш, за да решиш дали ти се занимава с дизайн.

Enjoy = )

Хареса ти статията? Абонирай се за нея и още други интересни статии!

Share Button

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *