Skip to content

Как да започнем кариера в дизайна

Все по често получавам един и същи въпрос от много млади дизайнери: “Има ли работа като дизайнер. Плащат ли..?“.
Много добър въпрос. Че има работа – има. Дали плащат – ами плащат като имат с какво. Но въпреки черногледия ми отговор, мога смело да заявя – ДА, за дизайнерите има работа и то много.

Майсторлъка Санчо, обаче е да знаеш как да си осигуриш тази работа.
Това, което част от дизайнерите не осъзнават е, че нашата работа  е да покажем един продукт или услуга в най-добрата му светлина. Защото както знаем – визията продава. В случая – дизайна. В тази връзка освен да продаваме чуждите продукти и услуги, трябва да знаем как да продадем и себе си… колкото и грубо да звучи.
Вие драги млади колеги продавате услуга. И тази услуга, трябва да бъде платена. Защото полагате интелектуален труд,  чрез който си плащате сметките и живеете пълноценен живот. Колкото по рано разберете, че трябва да взимате пари за труда си толкова по добре. За жалост, това как да се продаваш не го учиш в училищата за дизайн…

Кой съм аз?

Преди всичко трябва да си зададете въпроса – Кой съм аз?
ОК, казваш се Иван Иванов, но какво можеш да правиш? Дизайнер си, това е добре, но започни да се държиш като такъв. Никой няма да изваде кристална топка, за да отгатне кой си и за какво се бориш под слънцето.
Начините са няколко – създай си сайт, блог, каквото и да е, и го ползвай по предназначение. Той е една от най-силните ти страни, за това ползвай го разумно.

Осъзнавайки кой си, води до следващият въпрос… “какво мога?”. Ако си в началото на кариерата си, фокусирай се върху това, в което смяташ че в момнета си най-силен. Ако си страхотен UI дизайнер, то продавай тази услуга. Да, можеш да правиш лога, брошури и т.н., но ако смяташ, че те не са най-силната ти страна остави ги по назаден план.
Много е важно, когато тепърва стартираш в съравнованието с другите ти конкуренти, да знаеш какви са границите на възможностите ти и кога е нужно да ги минаваш.

Работа във фирма – нужното зло

Стажът е прекрасна възможност, да придобиеш опит в истинска бойна обстановка. Трудоемко е, но при всички положения, това което ще научиш и вземеш като know-how е много повече от минусите, които би натрупал. Даже и след това, да не те оставят на работа, няма лошо – ти си научил нещо много важно!
Научил си се как да спазваш крайни срокове. Изключително важно, особено ако искаш да си получиш възнаграждението.
Научил си се как да работиш в екип с други хора – това е много важно, особено ако искаш да движеш свой собствен бизнес. Работата с хора не е никак лека, да ги управляваш пък е още по трудно. Различните хора, имат различен характер и поведение, което може да афектира работата ти или да ти помогне. Разбирайки как да комуникираш с тях и да извличаш ползите от тях, ще разбереш и как да общуваш и с клиентите си.
Научил си се на тънкостите в занаята. Преди време от моя ментор, научих една важна фраза: “Занаят се краде”. А нашето си е баш занаят, само че в дигитална форма. Това, което преподават в учебниците и университетите е много малка част от реално това, което трябва да можеш, за да си успешен дизайнер. За жалост някои неща се учат само на полеви условия.

Влез в общество на дизайнери

Дизайнерите сме социални животни. Обичаме да ни знаят, да ни галят егото. Чустваме се добре, когато ни забелязват, а когато не – просто си търсим внимание. За това и са създадени много такива общества, където дизайнерите обменят опит, показват проектите си и търсят критика. Такива общества са Behance, Dribbble, DeviantArt и други. Всичко това – само на 1 клик разстояние от бутона за регистрация.

Разбира се, само с регистрация не става. Трябва да се научиш на нормите на поведение в тези среди и да си готов да ядеш много бой по дупето. Имай предвид, че дизайнерите същества, които обичат да критикуват, а някои не го правят по много мил начин. Ако качиш проект в Dribbble например и получиш критика в коментар, заяждането с автора е най-лошият избор. Единственото, което би постигнал е да си изградиш образ на човек, който просто не знае какво прави тук. По добрият избор е да анализираш критиката му и да публикуваш нов проект с адекватно решение на поставения проблем, отново искайки коментар за работата си. Това показва професионално отношение и наблюдение на детайла, както и разбиране на проблема.

Най-важното в случая е да създадеш добри взаимоотношения и връзки с други колеги. Много често, можеш да получиш проект от друг колега, който просто няма ресурса да го поеме или е решил, че ти си достатъчно кадърен в UI дизайна, за да сподели проекта си с теб и взаимно да спечелите клиент. Да създадеш връзки с точните хора, може да те вдигне високо в класацията за нула време.

В тези среди също така можеш да си намериш и колеги – програмисти – с които да разработваш свои лични проекти. Да, знам – програмисти в среди на дизайнери?  WTF???  Има повярвайте ми – навъртат се, защото те пък имат друг проблем – могат да си кодят сайта, но като изглежда зле, кой ще им го ползва? Познавайки различни хора в тези среди, можеш лесно да си изградиш екип с който да стартираш и свой бизнес.

Развивай свои проекти

Клиентите избират дизайнерите не по това, дали има 6-ца по “Композиция в дизайна” или по “Цветознание”, а по неговото портфолио. За жалост, когато си нов и нямаш клиенти все още портфолиото ти ще да е доста пусто… Но за щастие, можеш лесно да се измъкнеш от тази ситуация.

Разработвайки свои проекти е най-лесният начин да покажеш какво можеш. Даже и никога да не видят бял свят, целта е да покажеш уменията си. Никой проект, който ти е хрумнал, не е излишен. Да, никой няма да ти го плати, но това няма значение. Разрботката на лични проекти е инвестиция за намиране на реални клиенти.

Трудът ти струва пари!

 

Личните проекти, не значат, че винаги трябва да работиш безплатно. Преди всичко – не работи безплатно! Да, хората обичат да получават повечето неща безплатно, но ти не обичаш. Защото светът е устроен така: работиш <-> плащат ти.
Даже и да си млад дизайнер, който тепърва влиза в бизнеса, не е извинение да не взимаш пари. Напротив – показвайки и ясно заявявайки, че труда ти струва Xлв е най-сигурният начин, да покажеш, че зад тази цифра стои сериозен и амбициран човек, който ще си свърши работата.

If you’re good at something, never do it for free!The Joker

Не е лесно в началото, но не е невъзможно. Отнема време разбира се, но ако си по далновиден, може доста бързо да искласиш в тези среди и хората да те забележат, че и да започнат да имат нужда от теб.

Най-важното, което обаче трябва да запомниш… (виж клипа)

Хареса ти статията? Абонирай се за нея и още други интересни статии!

Share Button

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *