Skip to content

Фотография с iPhone

Предполагам, че е доста пресилно да се казва “фотография” когато ползваш смартфона си, било то и iPhone, но е факт че смартфоните заеха много силно място в света на фотографията и с всеки нов модел камерите им стават все по добри. А една от най-добрите камери на смартфони е тази на iPhone. Именно за това, реших че е крайно време да си поговорим малко за това как се правят хубави снимки с iPhone.
В тази серия от статии също така ще засегнем и темата за фотографските приложения към iOS, като в отделни теми ще публикувам ревюта за тях. Минали са доса през ръцете ми, така че имам какво да кажа за всяко. Надявам се да Ви е интересено.

 

За “старт” на темата, ще започнем с едно от най-използваните и (може би) пренебрегвани приложения, а именно вградената камера на iPhone-a ни.

Едно от най-хубавите качества на вграденото ни приложение е, че е достъпно от всички краища на iOS – както от lockscreen-a, така и от всяко друго приложение, благодарение на quick setting-ите, които излизат като слайднеш от долният ръб на горе.

icamera-dostap

 

А това е голям плюс, когато не искате да пропускате момента, а както добре знаем перфектната снимка може да се улови във всеки момент.

Вградената камера на iPhone има няколо режима на снимане: Video, Photo, Square и Panorama. Разбира се по подразбиране се зарежда режима Photo, който прави стандартна снимка. За да смените режим просто трябва да слайднете с пръстче на ляво или на дясно. Най отгоре (от ляво на дясно) са разположени няколко допълнителни опции: Режими на светкавица,  HDR (за който ще имаме отделна тема) и опцията за смяна на камерата – т.е. да снимаш или с задната или с предната камера. С което завършваме прегледа на стандартните функционалности в UI на камерата ни. До тук с техничекста част 🙂

Ето и някои техники които можем да използваме, за да направим перфектен шот.

1. Grid

Включете Grid-a на камерта. Помага изключително за да получим балансирана снимка, особено ако сте запознати с термини като “златно сечение”. Даже и да не сте,  Grid-a е полезен ако искате да получите хубава снимка. За жалост грида не е достъпен от самата камера, а трябва да се разходите до Settings -> Photos & Camera и да включите малкото слайдерче на зелено 🙂

photo_2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Статив

Ако имате време и ресурс, намерете си статив! И не се бъркайте с големите стативи за професионалните фотоапарати. Тези за смартфони са по скоро малки триподи, които обаче са доста функционални. Хубавото на тези триподи е че могат да застават по всякакъв ъгъл, защото краката им са гъвкави.

3. Използвайте и двете си ръце

Все пак не можем винаги да мъкнем статив със себе си, било то и малките триподчета, за това когато ви се наложи да снимате, по възможност използвайте и двете си ръце. Това ще ви позволи да стабилизирате изображението си. С едната си ръка, фокусирайте и настройте експонацията на изображението, а с другата в момента в който фокусирате, просто натиснете бутона за снимка. Така ще си гарантирате снимка с перфектен фокус.

4. Фокус и Експонация

Винаги фокусирайте, не оставяйте снимките си на случайността. По подразбиране камерата ни опитва да фокусира – това се вижда всеки път, когато екранчето примигне малко. За да фиксирате фокуса да не мърда, задръжте пръста си на екрана докато излезе жълтото правоъгълниче, в което пише “AE/AF Lock”.

photo_5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тук трябва да вметнем, че освен да фиксира фокуса ви, продължителното докосване на екрана фиксира и експонацията. За това преди да го направите трябва да сте сигурни и за това каква експонация сте задали на снимката си. За жалост Apple са решили въпроса с експонацията по много интересен начин. Защо казвам “за жалост”? За да сетнете експонацията просто тапвате по екрана но…! Ако тапнете върху светла част от снимката експонацията Ви ще е по висока, което значи по силно осветена снимка, но ако тапнете в ръмна зона, ще е по тъмна. И тук се включва “за жалост” частта… по никакъв начин не се показва, че експонацията е зададена – няма иконка, няма текст… нищо. Единствено viewport-a на камерата и превюто на снимката, която се вижда се променя според експонацията която сте задали.

5. Burst mode

Или така нареченото “многократно снимане”. Когато задържите белият бутон за снимки на камерата, айФонът ви започва да снима много и поредица от снимки пред кратък интервал от време. Хубавото на този режим е, че даже и да мръдне обекта, все някоя от тези снимки ще е с перфектна експонация и фокус, след което само трябва да си изберете коя да ползвате.

6. Светкавица

Светкавицата може да бъде изключително полезен инструмент, за вашите снимки. По принцип светкавицата се използва, когато имате слабо осветено помещение или сте на тъмно. Лошото е, че тогава снимките стават с прекалено силен контраст и буквално стоят прегорели. Ако обаче използвате светкавицата в добре осветено помещение, ще придадете на снимките си по шарпнат вид.

Какво да не правим!

1. Забравете да снимате с бутоните за звука! Изисква се усилие, за да ги натиснете, което причинява мърдане на ръката, а от там и загуба на фокуса.

2. Не използвайте зуум-а. Zoom-a на камерата ви е дигитален, което значи че е гаден по подразбиране. Дигиталният зум е все едно да увеличите изкуствено размера на снимка като просто и зададете по голяма стойност от оригиналната. Виждалисте какво става когато зумнете малка снимка нали? 🙂

3. Когато снимате в хоризонтален режим, използвайте дясната си ръка за да държите телефона, а с лявата снимайте. Ако използвате лявата си ръка, за да държите телефона има голяма вероятност да закриете камерката на телефона ви.

 

За сега толкоз. Знам че може би не са някакви големи и потайни техники за снимане с айФон, но са полезни хитринки, които могат да са ви в полза.

Хареса ти статията? Абонирай се за нея и още други!

Share Button

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *