Skip to content

БГСайт 2013 – моите 5 стотинки

Ако се занимавате с уеб, било то като дизайнер, програмист SE(л)O оптимизатор, рекламист или каквото и да е друго няма как да не знаете или поне да не сте чували за БГСайт и да не сте се интерисували за какво става дума. Това събитие и може би  Webit са от този тип събития, които граничат с раздаването на Оскарите за най-добри филми. Ако мога да го обощя в една сентенция –  It’s the BIG deal!

Това, което може би някои от вас не знаят е, че аз имах привилегията тази година за сефте да бъда жури в БГСайт. И понеже бях част от това, а не просто публика, ще споделя всичко което ми направи впечатление през всичкото това време. Някои неща може да прозвучат като критика, други да са твърде добри (което някои хора могат да сметнат за странно да излиза от моите пръсти), но целта ми не е да хейтя, а да дам по скоро feedback на случилото се. Знам че малка пешка като мен не ще промени нещо каквото и да е било с един пост, но пък обичам да пиша и да ми се чува/чете мнението. От скоро и на караоке ходя!

Малко предистория…

Всичко започна преди няколко месеца, когато с Жюстин Томс пътувахме заедно към Разград за WebLoz 2013, където бяхме жури. Тогава тя ме покани да се присъединя към БГСайт като част от свежата кръв, която искаше да влее в журито на конкурса. Като цяло не бе лесно решение, защото съм част от социалният живот на много колеги и те добре знаят колко хейт излях по адрес на състезанието. Заслужен или не, е въпрос на гледна точка. Все пак реших, че освен хейта който ще се излее по мой адрес, ще привлеча вниманието върху себе си (което обикновенно е основна точка в дневният ми ред), а и може да науча нещо ново. За това “сверяване на часовника” което някои използват като метафора за “я да видим кво правят колегите” не мога да кажа, че е моят лаф, защото аз така или иначе си следя всичко и без да ми трябва състезание. По скоро реших да се забавлявам с целият този експириънс, а аз винаги съм бил на мнение, че всичко което можеш да почустваш и преживееш е в плюс, било то позитивно или негативно.

За това и приех.

Няколко месеца всичко започна, когато се проведе етапа по кандидатстване за БГСайт. Аз като жури имам право да участвам със свой проект безплатно, но предпочетох да не го правя опитвайки да запазя девствеността си като неопетнено жури. Всички знаем за кофти историята с Васил Тошков и наглото му гласуване с отлична оценка за негов сайт все пак… И понеже държа на прозорачноста от тук нататък ще разкажа всичко както е било.

Като жури получих профил и парола за оценяване. Разбира фирмата в която работя в момента, също участваше с проект. Още в началото обаче подписах дигитално декларация в кои сайтове имам пръст (даже цяла ръка) и те автоматично не се появиха в списъка с участници – т.е. и да съм искал да гласувам за тях, а аз не искам така или иначе, нямам тази възможност защото за разлика от някои-горе-споемнати-личности си подписах като пич каквото трябваше =)
След това протече оценяването. Гласувах, давах оценки, чуствах се силен 😀 Етапите с оценяването минаха, колкото и да бяха трудни за Алекс Петрова, която се скъса да ми напомня че трябва да гласувам… мацка, голема си – нотификейшъните на айФона ми бледнеят пред теб 😀

Anyways,  всичко мина по вода и тази вечер се раздадоха де що имаше награди. Всички са доволни, някои повече, други хич…

И тук идва частта, в която трябва да кажа и негативите. Да, това до тук бяха позитивните неща 😀
Накратко – не ми хареса организацията. Журито имаше една единствена среща – снощи, по скоро вечеря, на която аз за жалост не успях да присъствам по причини свързани с натовареността на графика ми. Знам, че е трудно да организираш 50 човека жури да се видят и говорят за конкурса, но лично според мен е грешна практика да ги държиш разделени един от друг и да няма елементарна комуникация за това, кое как може да се подобри. Всички знаем, че конкруса няма кой знае колко добро име… Правила, стандарти и прочие, да има създадени и описани, но това не значи, че те не могат да се подобрят. Комуникацията ми липсваше.

Самата идея зад БГСайт е да оценява, награждава и показва най-добрите уеб сайтове. Но за жалост уеб сайтовете днес вече не са само място където да видиш една информация и да приключиш джърнито си. Те бавно се превърнаха в начин, да удостоим че съществуваме и се превърнаха в част от ежедневието ни, и ни дават много повече от това което си мислим. Помагат ни, подобряват ни. За това и смятам, че да оценяваме само сайтовете не стига… Смятам, че трябва да се оценяват постиженията им, а не самите тях.

Това, което ми направи най-силно негативно впечатление бе, че имаше категории в края на награждаването за Аудио, Видео и някви други, които аз не съм оценявал. Тези категории бяха оценени от някой си, без това отново да е упоменато някъде. Кофти впечатление ми направи…

На самото представяне днес му липсваше блясъка, величието и всичко останало, което го прави специално. Водещите, искренно казано бяха морони. Кофти дикция, знам че моята не е по добра, и постоянно правеха гаф след гаф… то не беше засичане на реплики, не бе бъркане на думи. Опитаха се все пак да вкарат хумор, по едно време имаше виц, който така и не разбрах… Цитирам ако праивлно съм го запомнил:
“Знаеш ли къде ще идеш ако откраднеш iPad… В 6-то районно”
Някой да ми го обясни моля 😀

Ии това е. Приключи. До година пак.

В заключение…

Ами не беше лошо. Както казах и в интервюто си, очаквам да бъда впечатлен от проектите на колегите. Не мога да кажа, че бях впечатлен. Имаше добри и интересни проекти, но чак впечатляващи… може би до година. Все пак беше интересно, ако ми се отдаде възможност пак бих бил жури, следващия път може и аз да съм сред тези които ще награждават или изнасят лекции на семинара преди наградите 😀 Who knows, имам какво да кажа все пак !

Share Button

4 Comments

 1. Общо взето се потвърждава мнението ти отпреди поканата, че това не е най-доброто на което са способни хората в IT сферата. Миналата година стана голям скандал по мой спомен, тази година явно отново е същото положение. Лошо…

 2. александрина александрина

  Ей, Иван,
  мерси:-)
  имам една молба – какво точно имаш предвид с това да се оценяват постиженията на сайтовете?
  Относно Аудио, Видео и Текст – това е категорията Медиа Мастърс, където оценяват само пиари и блогъри. Извинявай, но не бях те включила в списъка с блогърите. Простете незнанието ми, че имаш блог.
  Трябваше да има поне 2 срещи преди вечерята в навечерието, но необективни причини ги спряха. Хайде да се видим и да го обговорим.

  • Разбира се и аз съм “За” да се видим и да поговорим.
   За постиженията – предполагам си виждла какво представлява кейстъди: колко хора е докарал сайта, на колко е помогнал и т.н. Говоря за нещо такова – дали този сайт е бил полезен и как?

 3. александрина александрина

  а кой ще ги измерва – тези с колко хора е докарал сайтът, как ще се измерват?
  на колко е помогнал – хайде да помислим как да се изчисли това:-)
  юзабилити в офлайн ми се струва, че имаш предвид. как ще му изчислиш рои?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *