Skip to content

Нефритеният Буда

Jade_buddha4

Ако трябва да си призная честно – да постигнеш нефритена текстура в Cinema 4D е адски трудно. Като цяло тази минерално-кристална текстура е най-трудната която съм правил някога. И все още не съм на 100% убеден че е нефрит това, което направих, но да кажем че е close enough 😀

За разлика от модела ми за IronMan, тук проекта си няма история. Просто видях безплатния модел и реших, че нищо няма да изгубя ако се пробвам да докарам нефритената му текстура.

Първоначално текстурата която ползвах беше чисто мраморна, но след малко тунинг, се доближи до тази на нефритен кристал. Ключовото да заприлича на такъв беше активирането на Subsurface scattering-a на текстурата. Ако не знаете какво е това, на кратко казано е нещо като прозрачност на текстурата или по точно – свойството на текстурата да пропуска светлината.

Останалото е някои бейсик настройки на physical  рендера и осветление посредство HDRI.
Това, което най ми допадна като рендер е когато използвах една моя стара фотографска снимка, на есенни листа, правена в парка със силно блърнат фон и боке. Идеята беше да композирам Буда, в тази снимка така че да изглежда достатъчно убедително. За целта, обаче трябваше да направя същата тази снимка като light source, за да може рефлекшъните на нефритената текстура да отразяват това, което трябва а именно околната среда.

Ще съм благодарен ако дадете мнение или идея, как да докарам по реална нефритена текстура =)

 

Jade_buddha5
Jade_buddha3
Jade_buddha2
Jade_buddha

Share Button

One Comment

  1. Jo Jo

    Много добре! Първоначално се заблудих, че е фотография… Все по-добър ставаш, менторе! =))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *