Skip to content

Психология на цветовете: Жълто

yellow-hedar

Както всички знаем, дизайнът не е само добро познаване на софтуера. Ако трябва да бъдем честни, това да знаеш софтуера,  не те прави дизайнер. Има тонове информация, която един дизайнер трябва да знае, за да може да се нарече дизайнер. Част от това, което един дизайнер трябва да знае, е значението и влиянието на цветовете, които използваме в дизайна. Именно за това, започвам една кратка серия уроци, за Психологията на цветовете.

 

Първият цвят, с който ще започнем е Жълтия цвят. Жълтият цвят е цвят на оптимизма. Той грее и внушава светлина и щастие и лесно може да повлияе в положителна насока, както и да ни зареди с енергия. Топлината, която излъчва жълтият цвят ни кара да погледнем на живота, от към хубавата му страна и да се радваме на всичко около нас. Жълтият цят също така стимулира умственото развитие и активира паметта.

 

Жълтият цвят се използва за привличане на вниманието. Контрастира перфектно с тъмни цветове и това позволява на дизайнерите бързо и лесно да привлечат вниманието към това, което искат. Много често жълтият цвят се използва в проекти за рекламни пана на магазини с процентно намаление на стоките.

 

Ефекти на жълтия цвят

  1. Стимулира мозъчните функции
  2. Стимулира нервната система
  3. Активира паметта
  4. Подтиква към комуникация

Някои интересни факти

  1. През десети век във Франция, вратите на домовете на криминално проявените и предателите спрямо властта, били боядисвани в жълто, за да се отличават от другите.
  2. В гръцката култура, жълтото се свързва с цвета на тъгата, докато във Френската – с цвета на завистта.
  3. От всички цветове жълтото е най-щастливият цвят.
  4. В известтната комиксова поредица, Зеленият фенер изпитва страх единствено от жълтия цвят.
  5. 75% от продадените моливи в  САЩ, са оцветени в жълто.

Палитри

COLOURlovers.com-Sun

COLOURlovers.com-Big_bossCOLOURlovers.com-EarthCOLOURlovers.com-Signal

COLOURlovers.com-GreedCOLOURlovers.com-Green_earth

Share Button

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *