Skip to content

Създаване на креативна обстановка

creativeprocessИскате ли да спечелите награда? Например от най-престижните ?

Искате? ОК.

Обаче за да го направите първо трябва да поработите ама много здраво. Награди и оценка на труда, не се дава просто така, защото имате красиви зелени очи или защото сте сътворили най-красивия червен пиксел. Не. Наградата е форма на оценка на труда ви. Тоест – за да спечелите награда, то трябва да поработите много солидно преди това.

Как обаче да си създадем условия за работа. Разбира се, винаги можете да си сложите лаптопа в скута в леглото (както аз правя в момента пишейки тази статия) и да си работите напълно необезпокоявани от всички други. И ако това работи за вас, защо не – действайте.

Тук обаче ще поговорим на малко по глобално ниво, ще видим по голямата картинка. И като казвам, това имам предвид когато работите в офис – било то свой или чужд. Разликата е минимална. Много е лесно, има 4 прости за изпъленение стъпки, които бих препоръчал на всеки.

 

1. Какво работиш и с кого.

Преди всичко трябва да сте наясно какво правите. Разгледайте текущите си проекти, тези които предстоят и тези които са минали. Старайте се да имате поток от работа, който непрекъснато се променя. Не задълбавайте само в един проект продължително време – това е пагубно за креативността ви. Първоначално може да ви се стори прекалено натоварващо (даже само като го четеш ти се струва) да работиш едновременно по 10 различни проекта, но всъщност по този начин се абстрахираш много по бързо от всеки проект, за да можеш да вложиш цялата си креативна енергия в настоящия проект.

В един момент може да правиш промени по стара задача от преди 3 дни, но в следващия се захващаш със спешната задача да направиш презентация за някой (бъдещ) клиент. Този процес, колкото и разсейващ да изглежда, всъщност е ключа към това да не  burnout-неш преждевременно в средата на деня.

 

2. Споделяй идеите си

Намерете си публика. За това са и brainstorm сесиите – събират се хора и говорят, какви неща им хрумват на момента. Може да е по зададена тема, може да е за конректен проект или просто обсъждане на напълно рандъм идеи. Това помага. Обмяната на идеи с хора, които не са пряко свързани с твоя креативен процес влива свежа кръв в целия проект.

Някой път, идеите на другите, колкото и наивни и глупави да са, всъщност са онази частица от общия пъзел, която липсва за да бъде завършен. Използвайте ги.

 

3. Комуникирайте свободно

Ако искате да обменяте идеи – забравете мейли, скайп, фейсбук. Това не е начин, за споделяне на идеи. Може да ги записвате така, но не и да общувате, чатейки си по скайп или другаде.
Съберете се в обща зала, с големи отворени пространства и много въздух.

 

4. Превърнете работата в игра

Не гледайте на работата си като “просто работа”. Да, обикновенно гоните  deadline-и и прочие, но  използвайте момента да се насладите на целия креативен процес. Мислте за него, като за нещо, което накрая ще ви достави удоволствие – да видиш продукта си, завършен, работещ е като да видиш новороденото си дете.

 

Разбира се, никой не казва че тези 4 стъпки са някаква рецепта, която ще ви гарантира успех. Има и кофти дни, кофти проекти … нормално е. Важното е да извлечете положителното от всичко това, защото рано или късно това ще ви е от полза.

 

Share Button

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *